Zirai ilaçlar

Öldürmek üzere tasarlanan kimyasallar…

Zirai ilaçlar, haşereleri ve zararlıları kontrol etmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Bakteriler, böcekler, mantarlar, yabani otlar vb. için üretilen farklı çeşitleri vardır. Fakat hepsi tek bir ortak amaç için üretilmişlerdir! Hassas bir şekilde dengelenmiş ekosistemimize verildiğinde, zararlı etkileri yıllarca görülmeye devam edebilir. Çevreye zarar vererek biyolojik çeşitliliği tehdit eder ve insan yaşamının bağlı olduğu doğal sistemleri zayıflatır.

Dünya tarihinde meydana gelen beş büyük yok oluş olayı, son 439 milyon yılda dünyayı yeniden şekillendirdiği ve her birinin gezegenimizdeki yaşamının %50 ila %95’ini yok ettiği tahmin edilmektedir. Bugün altıncı büyük felaketi yaşıyoruz. Bazı bilim insanları tarafından, biyolojik çeşitlilikte meydana gelen kitlesel yok oluşun; küresel ısınmadan daha büyük bir tehdit oluşturduğuna inanılmaktadır.

1990’larda ilk kitlesel canlı ölümleri kurbağalarda görüldü. 2000’lerde ise benzer durum bal arılarında görülmeye başlandı. 2010’larda ise kitlesel yarasa ölümleri gözlemlendi. Bazı bilim insanları, kurbağalar gibi yarasaların da ölümcül hastalıklara (Beyaz Burun Sendromu) karşı daha duyarlı hale geldiğine, çünkü bağışıklık sistemlerinin zirai ilaçlar tarafından zayıflatıldığına inanmaktadır. Her geçen gün artan sayıda kanıt, zirai ilaç maruziyetinin (sözde ‘güvenli seviyelerde’ bile) ekosistem için yeni sorunlara katkı sağladığını göstermektedir.
 
Zirai ilaçların etkisini en aza indirmenin yolları:

  • Haşere ve zararlı kontrolü için yalnızca kimyasallara güvenmeyin. Zirai ilaçlar, zararlılara karşı son savunma hattıdır.
  • Yağış öncesinde zirai ilaçların uygulaması, bu kimyasalların yeraltı yer altı suyuna karışma ihtimali artmaktadır. Uygulama öncesinde hava durumunu takip edin.
  • Her zaman zirai ilaç ambalajı üzerindeki talimatları okuyun ve uygulayın.
  • Zirai ilaçlama sırasında insanlardan, yerleşim birimlerinden, su kaynaklarından ve hayvanlardan yeteli uzaklıkta olduğunuzdan emin olun.
  • Rüzgarın, zirai ilaçları hedef dışı bir alana sürükleyebileceğini unutmayın. Sürüklenmeyi en aza indirmek için uygun püskürtme basıncı ve nozul kullanın.
  • En önemlisi, organik tarımı destekleyerek ekosistemimize katkıda bulunun!

Haftaya görüşmek üzere…